Waarom zou je van een konijn een eekhoorn willen maken als je weet dat íe toch altijd veel sneller zal kunnen rennen dan klimmen? Verspilde energie en moeite. Met mensen is het niet anders; duwen en trekken aan dat wat nooit je sterkste punt zal worden is alleen maar frustrerend. Het omgekeerde is ook waar: investeren in wat je leuk vindt en goed kan, vergroot je succespotentieel!

Talent of tekort
Focussen op waar je goed in bent en geen energie steken in het opkrikken van je mindere kwaliteiten; we zijn het in onze cultuur niet zo gewend. Al van kleins af aan zien we de onvoldoendes op het schoolrapport van het papier afspringen en lijken de zevens en achten er minder toe te doen. Wegwerken van de onvoldoendes (onze tekorten) is het doel. Pas als dat gelukt is, hebben we een prestatie geleverd. In ons werkzame leven wordt die manier van denken vaak niet minder en kijken we naar onze ‘minpunten’ als belemmering voor mogelijke carrièrestappen. Zo jammer, want je succeskansen zijn veel groter als je je richt op de gebieden waar je talent voor hebt, die bij jou passen. Het zit in je, dus haal het eruit!

In je gedrag schuilt je kracht Wat in je zit, vormt een onderdeel van je gedrag, ofwel je acties en reacties. Je kunt op verschillende manieren naar gedrag kijken, ik hanteer graag het volgende onderscheid:

  • Voorkeursgedrag: dat wat je van nature doet en graag wilt doen (Willen)
  • Aangeleerd gedrag: kennis en vaardigheden (Kunnen)
  • Gewenst gedrag: dat wat je omgeving (of jijzelf) van je verlangt (Moeten)

Als Willen, Kunnen en Moeten in balans zijn is de kans heel groot dat jij je als een vis in het water voelt bij wat je doet. De eerste stap om dat te bereiken vraagt om het ontdekken, kennen en inzetten van wat je graag doet én goed kunt. Meestal de activiteiten waar je talent voor hebt en je voor inzet.

TMA
Een krachtig instrument dat wij binnen de Business Opportunity School inzetten is de Talent Motivatie Analyse (TMA). Aan de hand van een vragenlijst brengen we in kaart wat jou drijft en wat jouw talenten zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat er universeel 26 verschillende drijfveren zijn. Dit zijn jouw innerlijke behoeften. Aan de hand van de vragenlijst krijg je een haarscherp inzicht van jouw drijfveren en jouw talenten. Van daaruit wordt een voorspelling gemaakt van jouw natuurlijke gedrag (dat is het gedrag waar jij je het meest prettig bij voelt) en de ontwikkelbaarheid van vaardigheden. Zo kom jij er achter welke activiteiten jou energie geven en waar je op leegloopt. TMA is daarmee een waardevol hulpmiddel voor je om jouw richting te kiezen.

Willen is kunnen Dus: ontdek en investeer in je talent! Energie steken in kennis, vaardigheden en praktijkervaring is nou eenmaal veel effectiever als je dit doet op de gebieden waar jouw talenten liggen. Het geeft bovendien energie en vooral plezier in de dagelijkse activiteiten die je doet. En ook meer tijd, omdat je dingen effectiever en gemakkelijker voor elkaar krijgt. Logisch, want je talenten betreffen vaak zaken die je graag wilt. En iets dat je graag wilt doe je vaak. Iets wat je vaak doet, wordt je meestal steeds beter in. Oefening baart kunst, nietwaar?

Benieuwd hoe jij je succespotentieel kunt benutten? Ik praat er graag met je over door of kan je er bij helpen. Bel of mail me gerust.