Regelmatig lees ik in publicaties dat millennials ‘burn-out’ gevoelig zijn. Volgens onderzoek van het CBS hebben 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar last van burn-outklachten*. Waar zit ‘m dat nou in? Zijn het types die weinig kunnen hebben, wordt er (te) veel van hen verwacht of verwachten ze zelf te veel? En wat betekent dat voor werkgevers en hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van medewerkers?

Zelfbewuste en doelgerichte generatie
Moest ik zelf nog solliciteren in een tijd van crisis en ‘zelfs’ na afronding van een gedegen HBO opleiding tientallen sollicitaties versturen voor een plek op de arbeidsmarkt, in deze tijd gaat dat volstrekt anders. En niet alleen omdat momenteel de economie meezit! Inmiddels zie ik in mijn eigen gezin (en omgeving) hoe assertief en doelgericht jonge mensen hun keuzes maken en vanuit een heel ander perspectief kijken naar hun professionele leven. Kritischer, zelfbewust, ambitieus en doelgericht. Opgegroeid in tijden van razendsnelle digitale ontwikkelingen hebben ze toegang tot enorm veel kennis, leggen ze supersnel contacten via sociale media en beschikken ze al vroeg over waardevolle netwerken. Ze weten precies wat ze wel en niet willen. Kortom, starters op de arbeidsmarkt zijn zo op het oog beter toegerust. En dan toch opgebrand raken, eigenlijk nog voor je goed en wel bent begonnen aan je volwassen leven… Daar moeten we wel wat mee, lijkt mij.

FOMO en digitale druk
Ondanks hun goede opleiding, de hoogconjunctuur, hun netwerken en ambities hebben de millennials het niet gemakkelijk. Want de fear of missing out (FOMO) is groot; je telt pas echt mee als je succesvol bent in je werk en daarnaast een rijk sociaal leven hebt, sport, festivals bezoekt en o ja, ook actief bent op sociale media. Vlak die laatste niet uit in de druk om altijd maar ‘aan’ te staan en niks te missen. Het vergelijken van levens en (vermeende) successen is natuurlijk doodvermoeiend. En zorgt in veel gevallen ook nog eens voor een gevoel van tekortschieten. Voor werkgevers ligt er op de werkvloer een mooie kans om die druk weg te nemen en vanuit coaching op persoonlijke groei en ontwikkeling mensen weerbaar te maken. Daar groeien ‘future leaders’ uit die empathisch, sterk en veerkrachtig zijn.

Adaptief werkgeverschap
Werken met millennials betekent dat je je bewust bent van hun leefwereld, ambities en behoeften. En daar je aanbod op aanpast. Naast het feit dat ik er als vader over nadenk en praat met mijn kinderen (wel of niet nog een Master na het HBO, welke stage, wat voor soort werk wil je doen en wat is daarin belangrijk?) is dat ook een belangrijk aandachtspunt in mijn werk bij BOS. Daar zijn we namelijk elke dag bezig met de ontwikkeling van de medewerkers van onze klanten. Het hebben én houden van gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten vraagt om continue aandacht. Maar ook om uitdagingen, stimulansen en groeikansen. Daarom bieden we specifieke oplossingen voor het aantrekken, ontwikkelen en supporten van de nieuwe generatie medewerkers. Daar zijn onze inmiddels bekende bedrijfsacademies ook op ingericht. Dat millennials anders ‘gebakken zijn’ is inmiddels wel duidelijk, maar hoe je als werkgever ermee omgaat in je bedrijf is een ander verhaal.

Wil je er eens over sparren of meer weten wat BOS op dit vlak kan betekenen stuur me dan een bericht!

*Bron: https://25burnout.nl/de-cijfers-en-statistieken-van-jongeren-en-burn-out/