‘The Voice’ en leiderschapsontwikkeling: ander concept, zelfde principe.

Al sinds 2010 kunnen we ons verbazen over de hoeveelheid onontdekt talent dat in ‘The voice of Holland’ een podium krijgt. Geboren zangers en zangeressen die in een periode van intensieve coaching door professionals, uitgroeien tot rasartiesten. En ook al komen er geen blind auditions en draaiende stoelen aan te pas, er zijn zeker raakvlakken met leiderschapsontwikkeling.

Follow the leader
Leiderschap, er wordt veel over gezegd en geschreven. Volgens Wikipedia is het ‘een vaardigheid om leiding te geven aan een groep mensen of een organisatie’. Daar zijn dan ook weer verschillende leiderschapsvormen bij te benoemen, van klassiek en autoritair tot verbindend, faciliterend en alles wat er nog tussen zit. Over één ding zijn de meeste mensen het wel eens: ‘het moet in je zitten’. Wat dan? Wat maakt dat je anderen mee krijgt, dat je richting weet te geven, samenhang creëert en (jezelf en anderen)tot betere prestaties brengt? Of het nu gaat om de aanvoerder van het voetbalteam of de CEO van een multinational, mensen moet je geloven en vertrouwen om je te volgen. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen in mijn militaire loopbaan, is dat ook de essentie; als eenheid kun je, zeker in kritieke situaties, alleen functioneren bij eerlijk, duidelijk en betrokken leiderschap. Er hangt vaak veel vanaf…

Denk niet dat je er bent met talent
Weer even terug naar The Voice en het proces dat talenten doorlopen. Als de stoelen zijn gedraaid en de ‘ruwe diamanten’ zijn benoemd, begint het pas echt. Het talent is er en vormt de basis, maar vervolgens moet er veel af- en aangeleerd worden. Maniertjes en imitatie-gedrag moeten eruit en ‘je gevoel laten zien’ er juist in. Bij leiders is het niet anders; authentiek zijn, je niet laten verleiden door de ‘politiek’ van een organisatie, herkenbaar en echt zijn naar alles en iedereen…. Ook daarvoor is training en coaching nodig. En soms een pittige spiegel.

Incasseren
Als leider moet je kunnen incasseren. Net als de deelnemers aan The Voice, moet je tegen ongezouten kritiek kunnen. En het kunnen handelen dat niet iedereen van je aanpak is gecharmeerd. Ben je de ene dag nog de held, een dag later kunnen door een besluit dat je moet nemen (in het belang van de groep of het bedrijf), mensen op je afknappen en aan je gaan twijfelen. Daarom is het zo belangrijk om als leider een coach/mentor te hebben; je staat namelijk vaak alleen als leider. Mensen verwachten veel van je en tegelijkertijd kun je als lastig worden ervaren. Een coach helpt voorkomen dat je op routine gaat draaien en wijst je keer op keer op je verantwoordelijkheid als leider en mens. Zorg dus voor een klankbord, zoek een andere collega (buddy) of regel een mentor. Ik kan uit ervaring zeggen dat met meerdere mensen kunnen klankborden, je fris en betrokken houdt.

Knock out of finalekandidaat
Als je je niet blijft ontwikkelen, kun je zelfs als geboren leider sneuvelen. Want de wereld verandert, net als de verwachtingen van mensen. Bij BOS zetten we met onze leiderschapsprogramma’s dan ook in op continue ontwikkeling en persoonlijke groei. Dat doen we door de leider niet geïsoleerd te zien, maar altijd in de context waarbinnen hij/zij werkt. We reiken tools aan en coachen op gedrag. Leiders die daarvoor open staan en aan zelfreflectie doen, overleven de knock-outs en zie je terug je terug in de finale!

Wil je daar met me over doorpraten en ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Bel of mail me dan. Ik ga graag met je in gesprek.